Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

A.C.A.B. ή αλλιώς All Cops Are Bastards

Το ακρωνύμιο A.C.A.B. σε ελεύθερη μετάφραση, μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί με το δικό μας Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι. Ξεπήδησε πιθανότατα από τους τοίχους των αγγλικών φυλακών και χρησιμοποιείτε πλέον διεθνώς, σε graffiti, τραγούδια, tattoo κλπ. Παρόλο που είμαι επιφυλακτικός στις γενικεύσεις, τα τσιτάτα και τα κλισέ, οφείλω να παραδεχτω ότι πάντα έχουν κάποια βάση και δεν δημιουργούνται τυχαία. 
  
Α.C.A.B. σε τοίχο των Εξαρχείων
Όσοι έχουν δει την Γερμανική ταινία «Το πείραμα», θα γνωρίζουν σίγουρα ότι αναφερόταν σε ένα διάσημο ψυχολογικό πείραμα. Στην πραγματικότητα, το 1971 ένας καθηγητής ψυχολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, επέλεξε 24 ψυχικά υγιείς φοιτητές που κλήθηκαν να ζήσουν σε μια εικονική φυλακή, (στα κατάλληλα διαμορφωμένα υπόγεια της σχολής) για 2 εβδομάδες. Οι φοιτητές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες των δώδεκα αναλαμβάνοντας τους ρόλους των δεσμοφυλάκων και των φυλακισμένων με κάποια ανάλογα προνόμια και κανόνες. Παρόλο που η σωματική βία ήταν απαγορευμένη, οι ακραίες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν διέκοψαν το πείραμα σε μόλις έξι ημέρες.
Η αλήθεια είναι ότι το πείραμα δεν τήρησε τους δεοντολογικούς κανόνες που έπρεπε, με αποτέλεσμα να βλάψει τους συμμετέχοντες. Απέδειξε όμως με συνοπτικό τρόπο την γρήγορη διαφθορά που επιφέρει η εξουσία, την εύκολη ταύτιση του ανθρώπου με ρόλους και το πως ένα «κακό» περιβάλλον υπερισχύει «καλών» ανθρώπων, θέματα φυσικά που αφορούν στην λειτουργία της αστυνομίας αλλά και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την ανήθικη συμπεριφορά πολλών οργάνων. Το ένα τρίτο των φρουρών για παράδειγμα, εμφάνισε σαδιστική συμπεριφορά λόγω της εξουσίας που τους απέδωσε η «νομιμότητα» του πειράματος και ανέλαβε ηγετικό ρόλο υπό την ανοχή των υπολοίπων.
Από το πείραμα του Στάνφορντ μάθαμε ότι οι άνθρωποι ταυτίζονται πολύ εύκολα με τις ομάδες και τους ρόλους στους οποίους βρίσκονται κάθε στιγμή. Πολλές ωμότητες έχουν διαπραχθεί από συνηθισμένους ανθρώπους που βρέθηκαν ή ζουν σε συνθήκες που τις ευνοούν. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι και η αστυνομία που χωρίς κράτος δικαίου, σαφείς αρμοδιότητες και εσωτερικό έλεγχο μπορεί πολύ εύκολα στα μάτια των πολιτών να μετατραπεί σε χοιροστάσιο.


Με αφορμή τα Δεκεμβριανά γεγονότα του 2008, τα Μεθυσμένα Ξωτικά με το τραγούδι «Οργή» διασκεύασαν το πραγματικά εκρηκτικό "la rage" της Keny Arkana και έδωσαν το δικό τους ραντεβού στα γουναράδικα:
«Ή με τις κουκούλες φίλοι μου ή με τις γραβάτες.
Hasta la muerte mis amigos... ή πιο απλά, ...ραντεβού στα γουναράδικα.
»
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου