Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Από τα "δανεικά" ιδανικά στα "ιδανικά" δανεικά


Η κεντρο-αριστερά στη χώρα μας πάσχει από οικονομικό αναλφαβητισμό και η κεντρο-δεξιά από κοινωνική αναλγησία. Αμφότεροι καλύπτουν τις αδυναμίες τους αυτές με τον φερετζέ του λαϊκισμού.


Νοικοκυριό που δεν μπορεί να γεμίσει το πιάτο του με αυτά που παράγει δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει την πόρτα στον μόνο άνθρωπο που μπορεί να του δανείσει χρήματα. Εκτός φυσικά εάν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει όποιον δεν μπορεί να παράγει, να αφήσει πχ το παιδί αγράμματο ή τον παππού χωρίς φαγητό και φάρμακα.  
Οι λαϊκιστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας, δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι οποιουδήποτε τύπου χρεωκοπία, χωρίς την εξασφάλιση ενός ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος, θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα (αδυναμία καταβολής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ελλείψεις σε εισαγόμενα όπως πετρέλαιο, τρόφιμα, φάρμακα κλπ.). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Ασκούνε εύκολη αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς. Μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ που ο παρωχημένος αντιπολιτευτικός του λόγος είναι καταδικασμένος να παραμείνει ακριβώς ο ίδιος είτε βρισκόμαστε σε ύφεση, είτε σε ανάπτυξη.


Νοικοκυριό που δεν περιορίζει τις δαπάνες του και δεν μεριμνεί για την απασχόληση των μελών του (ανεργία), απαιτεί από το μέλος που εργάζεται να παράγει όλο και περισσότερα ώστε να ταϊστούν όλοι. Μοιραία υπάρχει ο κίνδυνος, το κορόιδο να τα βροντήξει και να πάει να μείνει σε άλλο νοικοκυριό (κλείσιμο επιχειρήσεων, φυγή συναλλάγματος).  
Οι «εξ’ ανάγκης» μνημονιακές δυνάμεις της χώρας, αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να καταλάβουν ότι οφείλουν στήριξη στις παραγωγικές τάξεις της χώρας προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ταΐσουν όλη τη χώρα. Αντ' αυτού φροντίζουν τις φορο-πετσοκόβουν, να τις αποκόπτουν από ρευστότητα και να δημιουργούν συνθήκες αύξησης του κόστους παραγωγής. Επίσης αντί να περιορίσουν τις δαπάνες του κράτους με την μείωση του λειτουργικού του κόστους και της γραφειοκρατίας, προτειμούν την παρακράτηση της επιστροφής του ΦΠΑ και τον μηδενισμό των δημοσίων επενδύσεων που τσακίζουν κάθε διάθεση για επένδυση και ανάπτυξη. Το συνκυβερνώντα κόμματα πέτυχαν τελικά ένα καλό πλεόνασμα κάνοντας όμως μία βιβλική θυσία 1,5 εκ. άνεργων, που στο εξής θα αποτελούν την κοινωνική και οικονομική βόμβα στα θεμέλια οποιασδήποτε σχεδιαζόμενης ανάπτυξης που θα αδυνατεί να συμπεριλάβει το μεγάλο μέρος όλου αυτού του κόσμου.
 
Ήταν δανεικά τα ιδανικά μας (Klark)
Μέσα σε μία στιγμή (ιστορική;) περάσαμε από τα χρόνια των "δανεικών" ιδανικών στα χρόνια των "ιδανικών" δανείων. Τα ιδανικά των περασμένων δεκαετιών, από τα δημόσια έργα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το "δικό μας" σπίτι, το καινούριο αυτοκίνητο και το εφάπαξ του συνταξιούχου ήταν όλα δανεικά. Ακολουθούν πλεόν οι δεκαετίες της αποπληρωμής των χαμηλότοκων "ιδανικών" δανείων που πήραμε όλο αυτό το διάστημα που λείπαμε από τις αγορές. 


Η Σοφία Κουρτίδου υπογράφει, την μουσική τους στίχους και την εκτέλεση στο απολαυστικό Δανεικά Ιδανικά με μόνη ορχήστρα τα φωνητικά της. Κάνει το ντεμπούτο της αμέσως μετά την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου το 2011 τραγουδώντας: 


Όταν με στέλνανε μικρή να μάθω αρμόνιο
πού να 'ξερα πως θα με βρει ένα μνημόνιο
Και αφού σε όλους πια χρωστάμε και δεν έχουμε να φάμε
Τα ιδανικά θα μαγειρέψω, θα τα κάνω πανέ
Τώρα που είπαμε ξανά στο μεσοπρόθεσμο NAI
1 σχόλιο:

  1. και μια απο τα ιδια...αν οι φωνες των τοιχων δεν γινουν φωνες διαμαρτυριας και πραξης αυτης δεν κανουμε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή