Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Φαντάσου λέει


Η οικονομική κρίση δεν ήρθε μόνη της. Σήκωσε το χαλί του ελληνικού καθεστωτισμού αποκαλύπτοντας εκτός από την οικονομική του ανεπάρκεια, την διαφθορά και την διαπλοκή με την οποία είναι δομημένος. Το γεγονός αυτό παρόλο ότι ήταν από παλιά γνωστό, ποτέ δεν στάθηκε ικανό να απειλήσει την άρρωστη κοινωνικο-πολιτική μας ιεραρχία μέσα στην οποία ψάχναμε άκοπα όλοι μία θέση ισχύος. Σήμερα, η οικονομική μας κατρακύλα, ανέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο την απουσία αδιάβλητων θεσμών, την απαξίωση της αξιοκρατίας και την φαυλότητα του πολιτικού συστήματος.

Είναι τα όνειρα που απέμειναν για τη νέα γενιά. Μόνο με την φαντασία τους μπορούν να αλλάξουν τη χώρα και να δουν τον εαυτό τους να ζει σε αυτήν.
Φαντάσου λέει, οι πολιτικοί που ψηφίζουμε να έχουν πρώτα δουλέψει μέσα στην κοινωνία και να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους.
Φαντάσου να εκμεταλλευόμασταν σωστά την πλούσια χώρα μας με σεβασμό στο περιβάλλον της.
Φαντάσου κράτος δικαίου και πρόνοιας με στοιχειώδη οργάνωση στη δημόσια διοίκηση.
Φαντάσου να εμπιστευόμασταν την νέα γενιά και να αξιοποιούσαμε τις δυνατότητές της.
Φαντάσου να είχαμε παιδεία αντίστοιχη της γλώσσας που κληρονομήσαμε.
Φαντάσου να είχαμε υγεία αντάξια των δαπανών που κάνουμε και των γιατρών που έχουμε.
Φαντάσου να λαμβάνουμαι συντάξεις ανάλογες των εισφορών μας στα ταμεία.
Φαντάσου καλοσχεδιασμένα δημόσια έργα με ορθή κοστολόγηση.
Φαντάσου δημόσιους υπαλλήλους διορισμένους με αξιοκρατικό τρόπο και με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.
Φαντάσου να υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών. Η Δικαιοσύνη και ο Τύπος να λειτουργούν ανεξάρτητα.
Φαντάσου να είχαμε εθνικό κτηματολόγιο. Να ξέραμε τι είναι δημόσιο, που είναι το δάσος και που ο αιγιαλός. Να μην μπορούσε κανείς στο εξής να χτίσει αυθαίρετα.
Φαντάσου να εκτιμούσαμε το ωραίο, να είχαμε γούστο, τρόπους, σεβασμό και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό μας. Να μην ήμασταν ρατσιστές στους μετανάστες και στους αλλόθρησκους. Να σεβόμασταν τους διαφορετικούς.
Φαντάσου τι θα γινόταν αν είχαμε την ικανότητα να ακούσουμε τις αλήθειες που μας πληγώνουν.

Praying for us μία ιδέα του Π. Τσάκωνα στη Πειραιώς 
Ένα από τα ποιό εντυπωσιακά mural (γιγάντια τοιχογραφία) της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και φιλοτεχνήθηκε από σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το Praying for us βάζει τον Θεό να προσεύχεται σε εμάς. Προσωπικά βλέπω  μία προσευχή προς τα κάτω, μία επίκληση προς τον συνάνθρωπο.

Το Moment του STMTS στη Χ. Τρικούπη
Το Moment του STMTS (Σταμάτης) στην Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζει δύο παιδικά πρόσωπα. Ίσως να μας δείχνει το πολύτιμο της ζωής ή απλά μιά στιγμή της. Προτιμώ να βλέπω το μέλλον μας σε αυτά.

Ένα καινούριο τραγούδι των ΝΕΒΜΑ μέμφεται την σύγχρονη Ελλάδα, τους πολιτικούς και τους πολίτες της. Στο βίντεο κλιπ του Φαντάσου, τα μέλη του συγκροτήματος τραγουδούν  με φόντο τα δύο παραπάνω έργα:

Φαντάσου να' χα τον τρόπο να κάνω τον κόσμο όπως τον θέλω εγώ
ν' άλλαζα χρώμα στο φόντο να βρω ένα λόγο για να μείνω εδώ



ΥΓ: Το "Praying for us" ήταν πρόταση του φοιτητή ΠαύλουΤσάκωνα εμπνευσμένη από το έργο του γερμανού Albrecht Durer με τίτλο Praying Hands του 1508. Το έργο ολοκληρώθηκε  από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και την ομάδα των αδελφών Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση. Έγινε με συνεργασία της ΑΣΚΤ και του ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του προγράμματος "Τέχνη και Δημόσιος χώρος, Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας".


Albrecht Durer: praying hands (1508)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου