Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

O Ερωτόκριτος, η Αρετούσα και το χρέος

Ο γάμος μίας πριγκιποπούλας δεν είναι δυνατό να αφεθεί στα χέρια της τύχης ή έστω του έρωτα, δεδομένου ότι το διακύβευμα είναι το ίδιο το βασίλειο. Έτσι στο μυθιστόρημα του Ερωτόκριτου, ο βασιλιάς Ηρακλής (πατέρας της Αρετούσας) εξορίζει τον ήρωα προκειμένου να αποτρέψει τον ανεπιθύμητο γάμο. Η σθεναρή αντίσταση της Αρετούσας στο προξενιό του πατέρα της, ο μυστικός τους αρραβώνας και η επιμονή του Ερωτόκριου ήταν τα συστατικά αυτά που οδήγησαν τελικά τους τολμηρούς νέους να σμίξουν και να ανέβουν στο θρόνο της Αθήνας.

Ο μυστικός αρραβώνας Ερωτόκριτου-Αρετούσας μοιάζει πολύ με την αυτονόητη συνεννόηση και συμπαγή στάση που θα έπρεπε να επιδεικνύουν τα κόμματα εξουσίας απέναντι στους δανειστές μας. Είναι πράγματι εξοργιστικό ότι και η ελάχιστη συνεργασία που έχει επιτευχθεί στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε προϊόν εξαναγκασμού αφού πρώτα διασύρθηκε παγκοσμίως το όνομα της χώρας. Το γεγονός και μόνο ότι, ΝΔ και Σύριζα δεν δείχνουν σήμερα την ελάχιστη διάθεση συζήτησης για ένα θέμα μέγιστου εθνικού συμφέροντος όπως είναι το χρέος, αρκεί να με πείσει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για μία μελλοντική έστω χειραφέτηση της χώρας. Οι πολιτικές κοκορομαχίες γίνονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους κοινής δημαγωγίας σε ένα έργο που είχαμε ξαναδεί παλαιότερα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της αντιμνημονιακής ΝΔ.

Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να ορθώσουμε την παραμικρή αντίσταση στις μεθοδευμένες αποκρατικο-δωρήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομία μας, ούτε να διεκδικήσουμε την οποιαδήποτε ελάφρυνση του υπέρογκου χρέους μας. Το καταπληκτικό είναι ότι αυτό συμβαίνει τη χρονική στιγμή που όλα τα στοιχεία μας ευνοούν. Οι Γερμανικές εκλογές τελείωσαν, το ΔΝΤ και η Αμερική ενθαρρύνουν τη χώρα να διαπραγματευτεί, βρισκόμαστε στην Προεδρία της ΕΕ και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Και μέσα σε όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να κατεβάζει τους τόνους του, χαρακτηρίζοντας επαχθές μόλις το 5% του χρέους. Μοιάζει βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κρατά μεγάλες αποστάσεις από την οποιαδήποτε μελλοντική «τακτοποίηση» χρέους, ευχόμενο αυτή να γίνει όσο αυτή θα βρίσκεται ακόμα στην αντιπολίτευση.

Στον τοίχο ενός σχολείου των Αμπελοκήπων (Carpe Diem)


Ο Ερωτόκριτος έγινε πλέον 300 χρονών και 77 Καλλιτέχνες τον ερμηνεύουν σε 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής. Μόλις μερικοί από τους 10.012 συνολικά στίχους του έμμετρου αυτού έπους του 17ου αιώνα, γίνονται ένα στιχουργικό χαλί που φιλοξενεί και αναδεικνύει τον πλούτο των σύγχρονων ελληνικών ηχοχρωμάτων.


Ήκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα,
Που ό κύρης σου μ' έξόρισε στης ξενιτιάς τη στράτα;
Τέσσερεις μέρες μοναχάς μου' δωκε ν' ανιμένω
Κι άπόκει να ξενίτευτώ, πολλά μακρά να πηαίνω
Και πως να σ' άποχωριστώ και πως να σου μακρύνω
Και πως να ζήσω δίχως σου στον ξορισμόν έκείνο;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου